Bankbyte pågår!!

Rubriken är väl egentligen ingen jättegrej i ett samhälle där folk byter banker och elbolag ofta och kanske utan direkt annan anledning än att pressa pris på olika tjänster.

I mitt fall har det varit en smygande utveckling. I den mån jag sparat så har dessa medel förts till nätbanken Avanza redan för några år sedan. Lånen på huset finns tryggt parkerade hos SBAB i Karlstad. I övrigt finns resten av transaktioner och kort hos den numera allt mer tveksamma banken Nordea.

Allt började egentligen med att jag anställdes i Statens Järnvägar den 22 februari 1976. På den tiden var det ordning och reda i Statens verksamhet. Lönen betalades ut via ett sk personkonto i statens bank PK Banken. PK Banken var i sig en sammanslagning av Statens banker, Postbanken och Kreditbanken, några år tidigare.

Nordea är frukten av en rad sammanslagningar i bankkriser som passerat revy under 1990 talet och den gamla hederliga PK Banken går inte att känna igen

Jag har några konton som borde avslutats och som innehåller typ 92,75 så jag är ingen bra affär för banken. Troligen en ganska dålig kund som har lite transaktionspengar när lönen kommer och går vidare till de mottagare som sänt sina räkningar. Sedan är det i praktiken tomt fram tills nästa lön.

Med hänsyn till de senaste avslöjandena om bankens affärer med oligarker i Ryssland och Isländska statsministrar som skattesmiter genom brevlådekonstruktioner i fjärran länder finns det anledning att dra öronen åt sig. Jag vill helt enkelt inte förknippas med en bank som har detta rykte om sig.

Även Bankinspektionen har haft en del synpunkter: Eller som myndighetens chefsjurist uttryckte det i maj fjol: ”Nordeas system har i princip släppt igenom vad som helst. Det här är inte acceptabelt för någon bank, men man kan inte sticka under stol med att det här gäller Sveriges största bank och en bank som anses vara globalt viktig.”

Numera har Svenska staten avvecklat sitt ägande och det är nu dags för mig också att lämna banken. ICA Bank står i tur att provas under en tid. Sen får vi se vad som händer.

Nordea har 11 miljoner kunder och alla dessa har förmodligen inga brevlådeföretag så det finns potential för de banker som är intresserade och som kan ta över en stor kundstock.

 

5 reaktioner på ”Bankbyte pågår!!

  1. Skall bli intressant (skräckblandad förtjusning?) att se hur de skall bortförklara allt detta. Är själv Nordea-kund till stor del och även om jag inte är imponerad så försöker jag sitta lite still i båten än så länge. Har ingen större lust att dra igång ett komplett bankbyte riktigt än…

  2. Om du skall byta till ICA banken bör du läsa på deras hemsida om borttagning av bonus utanför ICA och andra försämringar dom inför den 1 maj. Det är bara månadsavgiften på 27:- som är oförändrad!

    1. Har ICA Banken sedan många år och visste inte om detta men kollade när jag loggade int eatt det tyvärr stämmer.

      Inte bra och dessutom har dom infört valutaväxlingsavgift så nu överväger jag bankbyte – men till vad vet jag inte då just noll valutaväxlingsavgift och bonus på externa köp var en av anledningarna till att jag valde just ICA Banken.

  3. Vid vidare studie av deras hemsida ser man att om man vill ha dubbel bonus i ICA-affären måste man ha bl.a ett sparkonto på minst 5000:- med 0,2% ränta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.