Dagen efter

Idag är det dagen efter beskedet att MTR Gamma AB tar över pendeltågstrafiken i Stockholm fr o m 11 december 2016. Beskedet innebär att många anställda i dagens verksamhet i Stockholmståg, men också Alstom och ISS berörs genom att jobben nu flyttas till nya arbetsgivare.

Många anställde flyttas till den nye operatören, medan andra anställda till en mer oviss framtid i nya bolag för underhåll och städning. Även om vi på Seko SJ inte är direkt berörda så kommer vi givetvis tillsammans med vårt förbund att bevaka händelseutvecklingen och utgår från att frågan om övertagande av samtlig personal kommer att bli en prioriterad fråga under 2016.

Dagens arbete

Dagsfrågorna är annars att jag idag har möten inbokade i stort sett hela dagen med olika företrädare för SJ. Vi börjar lite lätt med en första genomgång av ett utkast till jämställdhetsplan för SJ AB. En viktig fråga som jag ser det måste bli en mer levande plan även i den dagliga verksamheten. Mätningar görs i medarbetarenkäter om läget, men jag har ändå en känsla av att planer som denna ibland kan uppfattas som ett middagstal mer än ett verktyg.

För övrigt skall frågan om samåkning mellan personalen i SJ AB och SJ Norrlandståg AB diskuteras. Inte så att personalen skulle ha något emot frågan. Samåkningen pågår sedan något år och det måste regleras hur och vilken omfattning samanvändning av personal skall ske mellan olika bolag i koncernen.

Förhandlingsgruppen har nu skickat ut resultatet av den enkät som gjordes i somras. Enkäten var ett första försök att gemensamt från personalorganisationerna och SJ AB att försöka skaffa en bredare kunskap om hur anställda ser på sin situation med mycket ändringar på turer mm. Resultatet har skickats ut och nu jobbas det vidare med att försöka lösa en del av de problem som vi gemensamt ser som viktigast att komma tillrätta med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.