Sverige ett land med alltfler personer i otrygga anställningar!!

I nätupplagan av tidningen Arbetet kan man regelbundet följa den pågående busstrejken.  Det är en i många stycken förfärlig läsning att ta del av. Dvs bussförarnas villkor vid upphandlingar. Jag citerar:

På senare år har exempelvis Nobina och Bergkvarabuss inte nöjt sig med att gallra bland bussförarna. De som klarat gallringen har dessutom blivit provanställda i ett halvår. Som en följd av det har den fackliga verksamheten upphört efter upphandlingen. Ingen vill vara fackligt aktiv så länge anställningen kan ta slut vilken dag som helst.”

När man läser om detta hur en upphandlingsorganisation i en kommun eller länstrafikbolag beter sig så får man lätt en känsla av ett nytt statarsystem som smugit sig in i den svenska modellen. Med allt mer sofistikerade metoder skapas system med utslagning och utanförskap. Ett system som aktivt bidrar till att slå ut människor från arbetsmarknaden i stället för att utnyttja erfarenhet och kompetens.

Ett problem är att det inte endast är borgerligt styrda organisationer som i sina upphandlingar skapar detta utanförskap. Tyvärr finns det en hel del solkigt agerande även i upphandlingar där socialdemokratiska förtroendevalda medverkat till att lägsta anbudspris vinner och därigenom bidragit till denna negativa utveckling för landets busschaufförer.

Kommunals kamp är vår och skall stödjas. Nu väntar vi på vad LO skall ställa för krav på det Socialdemokratiska partiet att agera i frågan. Det är valår 2014 och detta faktum borde utnyttjas maximalt för att skapa ett tryggare arbetsliv. Det är inte bara bussförare som har otrygga anställningar. Det finns också mängder av människor som har ofrivilliga timanställningar och andra otrygga anställningsformer som kräver bättre villkor.

En reaktion på ”Sverige ett land med alltfler personer i otrygga anställningar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.