Branschavtalsförhandlingarna fortsätter den 28 maj

Förhandlingarna kring ett branschavtal för bransch spårtrafik har, som väl de flesta noterat, dragit ut på tiden. Anledningen är att några olösta frågor stoppat upp förhandlingsprocessen. SEKO har krävt att dessa frågor ska lösas innan vi förhandlar vidare.
Det rör sig dels om en avtalsfrågor kring pensionsplanen ITP, dels om nytt kollektivavtal på SJ Götalandståg. ITP-frågan handlar om möjligheten att använda ITP-planen för våra medlemmar i branschen, vilket måste säkerställas.
För ett år sedan övertog SJ Götalandståg trafiken från DSB Väst. SEKO har sedan dess försökt få till ett värdebevarat kollektivavtal med SJ. Något som hittills misslyckats.

Innehållet i de hittills genomförda förhandlingarna har varit ganska magra. Arbetsgivarna har inte varit villiga att ens diskutera våra yrkanden.

De kollektivavtal som träffats hittills på arbetsmarknaden har en avtalsperiod på tre år. Skall SEKO acceptera en sådan lång avtalsperiod krävs att ett antal för oss viktiga frågor är lösta. Viktiga frågor är, utöver lön, bland annat förstärkt skydd vid verksamhetsövergång, satsningar på lägstalönerna och rätten till heltidsanställningar. Floran av staplade tim och visstidsanställningar måste minska markant.

Förhandlingarna fortsätter nu den 28 maj. Om inget resultat uppnås måste frågan på allvar diskuteras om att säga upp gällande avtal och tillgripa stridsåtgärder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.