Raster för åkande personal

I senaste utgåvan av SJ Nytt framgår det att ett sk dialogmöte i Sundsvall föreslagit att man skall kunna jobba upp till 6 timmar i sträck. Även delar av ledningen har tydligen anammat detta förslag.

Det är lite trist att en personaltidning går ut med en sådan nyhet eftersom man normalt sett skall kunna lita på vad som skrivs i SJ Nytt. Från SEKOs sida har vi inte över huvud taget haft någon tanke på att försämra de rastregler som finns i kollektivavtalet. Det räcker så bra med alla överträdelser som sker ute i verksamheten ändå. Framförallt vid tågförseningar som innebär stora påfrestningar.

Att då gå med på att ha en generell regel som tillåter raster först efter 6 timmars arbete skulle vara direkt kontraproduktivt. Det skulle slita ner personalen och drastiskt höja de sjuktal som redan är sakta på väg uppåt.
Det stämmer inte överens med hur ett modernt kollektivavtal skall se ut. Personal skall alltid vara garanterade raster och lämpliga pauser i arbetet för att orka med ett allt hårdare tempo ute i verksamheten. Skulle SJ dra upp detta i de lokala kollektivavtalsförhandlingar som stundar kommer åtminstone SEKO att säga nej till en sådan förändring. Vi utgår från att övriga personalorganisationer också intar samma hållning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.