Avtalsrörelsen pågår för fullt

Avtalsförhandlingar har som vi skrivt om pågått under veckan som gick. Det har varit ett stillestånd pga oklarheter om hantering av ITP pensioner i framtiden. Denna fråga hanteras i kontakter mellan SEKO och arbetsgivarsidan på det sk Telekom avtalet som förhandlas just nu. På spårtrafik förhandlar vi, men kommer inte att kunna teckna ett avtal om inte ITP frågan är löst. Mycket hänger på att pensionsfrågan måste få en bra lösning.

SEKO fick ett bud från arbetsgivarsidan kl 11.00 i fredags och detta var ett ganska rent bud som dom delgav oss. Dvs det var inga frågor av betydelse som togs upp förutom att avtalet avsågs gälla tre år och höll sig inom ramen 6,8 % på tre år. Inga av SEKOs viktiga yrkanden fanns med i avtalsförslaget.

Skall vi gå med på ett treårsavtal fordras att det finns flera av våra hjärtefrågor med för att vi skall kunna acceptera en såpass lång avtalsperiod som tre år.

SEKO har jobbat med ett svar under helgen och avser att återkomma med ett detaljerat svar med våra krav inarbetade på måndag.

Tyvärr finns det mycket som stör förhandlingarna. Bland annat har lokala chefer i SJ yrkat på drastiska försämringar av bland annat semesterns förläggning på SJ AB. Jag tror inte att företaget avser att driva ett sådant krav eftersom det skulle förflytta oss mer än 30 år tillbaka i tiden avseende de anställdas möjligheter att få ut sin semester under sommarperioden. Det kanske är intressant för chefer att semestra på annan tid än juni, juli och aug. I så fall finns väl möjligheten att ordna det utan att blanda in övriga anställda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.