Pensioner och hur dessa har förändrats

Jag skrev några rader i förra blogginlägget att jag skulle försöka mig på att beskriva lite om både för och nackdelar med nuvarande tjänstepensioner för oss som jobbar på SJ. Anledningen är att många som inte omfattas av de övergångsreglerna för det gamla avtalet tycks utgå från att fackföreningarna sålde sig utan strid och att tjänstepensionen höjdes utan annan anledning än att gå arbetsgivarna till mötes. På den tiden fanns egentligen bara staten som arbetsgivare och det statliga pensionsreglementet var rätt ålderstiget och behövde reformeras. Därför tecknades PA 91 som sedan blev PA 03. PA 03 omfattar de anställda i SJ som har kvar gamla regler i kraft av att man anställdes i affärsverket före bolagiseringen 2001-01-01. Därefter har alla som nyanställts erhållit tjänstepension i ITP.

Kanske ett självmordsuppdrag, men det kittlar lite att gå igenom regelverket och se hur det var egentligen.

Lite regler om hur pensionen räknades fram och att det var en något flytande regel om vilken avgångsålder man kunde sluta och om hur detta påverkade pensionen.

Lite om pensionsperioder:
Regeringen fastställer vilken av följande, mellan angivna åldersgränser infallande pensioneringsperioder, som skall tillämpas för viss anställning, nämligen:
Pensioneringsperiod

I: 60-63 år,
II: 63-65 år
III: 65-66 år

Lokförare, växlingspersonal, reparatörer och tågmästare hade pensioneringsperiod 1. Dvs kunde avgå med pension tidigast vid fyllda 60 år och senast vid 63. Biljettförsäljare och tågklarerare hade pensioneringsperiod 2 och kunde sluta vid 63 0ch senast 65.
Men regeln säger inget om pensionens storlek. Denna styrs dels av hur länge man kunnat räkna anställning på mer än 50%. För full pension fordras att man kan tillgodoräkna sig 30 års anställning. Nås inte 30 års anställning reduceras pensionen motsvarande.

30 år motsvarar 360 månaders anställning och om man t ex jobbat 26 år och 6 månader har den anställde i stället 318 månader. Väljer han då att avgå med pension så reduceras denna med formeln 318/360 = 0,88 i sk tjänstetidsfaktor. Dvs den framräknade pensionen reduceras till 88%. Om den anställde då jobbar fram till 63 år får han ytterligare 36 månader. totalt 36 + 318 = 354 månader. Tjänstetidsfaktorn blir då 354/360=0,98.
Dvs inte heller i detta fall når den anställde ett fullt pensionsbelopp utan får ut 98 %. I detta reglemente tilläts man inte att jobba längre och denna reducering hänger med hela den resterande pensionärstiden.

Det var naturligtvis bra att alla kunde sluta med pension tidigare, men det fanns också en inbyggd nackdel att de som börjat senare och inte fick ihop sina 30 år straffades såpass att de troligen inte hade haft råd att pensionera sig utan tvingats ta andra jobb. Dessutom är detta regler som fungerade innan ATP systemet var fullt utbyggt. På slutet när de allra flesta hade tjänat in ATP fullt ut var denna ersättning större än tjänstepensionen efter fyllda 65 år och då utgick ingen ytterligare tjänstepension.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.