Vardagshjältar finns!

Ulf Nyström skriver på sin trafikblogg om en vardagshjälte som gjorde en fin insats på ett tåg härförleden. Personen i fråga jobbar på EuroMaint och hjälpte till att byta slangar mellan vagnarna på en X2a när tåget stannat pga slangbrott. För mig är det inte konstigt eftersom jag upplever att man genom åren fått bra hjälp från personal som åker med i tågen om det händer något.

Det speciella i detta fallet är de nippriga kommunikationsavdelningarna som lägger en blöt filt över allt som händer. I detta fallet har kommunikatörerna på EuroMaint förbjudit vår vardagshjälte att uttala sig om händelsen. Oklart varför, men ett beslut som helt klart motverkar sitt syfte.Det börjar gå för långt i många bolag när det gäller stirriga ledningar som tydligen är rädda för vardagens händelser. I detta fallet var det ju en sk solskenshistoria där SJs lokförare fick bra och resolut hjälp i ett läge med mycket folk som satt och väntade i tåget.

Företagen borde nog ändra sina policys eftersom det inte går att hindra information att spridas. Jag tycker att det är bra även när det skrivs skit för att vara uppriktig. På sociala medier får även vi kritik, men vi vet vad som händer och vi vet vilka som tycker vad. Kanske inte så roligt alla gånger, men bättre att veta vad som händer än att sopa kritik under mattan.

Jag tror att företag som försöker hindra personal från att uttala sig förlorar mest på det själva. Det fria ordet bör värnas även i arbetslivet och det är faktiskt bättre att få veta vad som händer än att tystnaden sprider ut sig i rädsla för repressalier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.