Skola eller Service Academy det är frågan.

Veckan som kommer innebär både möten med delar av företagets ledning samt mitt ordinarie jobb att köra tåg. Måndag och söndag blir det att köra en vända till Stockholm ToR samt på onsdag utbildning i evakuering. Utbildningen sker som oftast nu för tiden på vår skola i Hagalund. Fast skola heter det ju inte nuförtiden. I detta moderna tidevarv så är det naturligtvis en Service Academy som står för utbildningen.

Det var om inte bättre, så var det enklare förr. SJ Skolan fanns bland annat i Tomteboda, Ängelholm och så småningom i Mjölby. Det var tydligt och det var ofta ganska långa utbildningar.

Själv har jag haft förmånen att gå min Tågmästarutbildningen som då tog hela våren 1976 i anspråk på skolan i Ängelholm (teknisk vagntjänst) samt övrig utbildning i Tomteboda. Sedan lokförarutbildningen på över ett år då vi var i Mjölby i tre omgångar samt Ängelholm för dieselutbildningen. En bra skola som inte överträffas av den nuvarande Service Academy.

Vi har från SEKOs sida två intressanta möten i veckan. På tisdag är det central skyddskommitté där vi har begärt upp frågan om den nya hårda tillämpningen av sk AMÖ tid för bolagets skyddsombud. Som det blivit nu senaste månaden har i princip allt arbetsmiljöarbete avstannat i bolaget. I princip alla möten som skyddsombuden behöver för att samordna skyddsarbetet avslås kategoriskt.

På sikt är detta inte bra eftersom företaget driver verksamhet över stora delar av dygnet samt att stora delar av de anställda jobbar i dels säkerhetstjänst och i andra pressande situationer med en hel del hot och våld inblandat. Att då börja pruta på skyddsombudens möjligheter att agera är inte acceptabelt.

På torsdag har vi blivit kallade till ett möte om hur vi tar ut facklig tid. Dvs bolaget tycker att det går ut för mycket tid och har påbörjat ett byråkratiskt projekt i syfte att strypa tiden. Alla ansökningar skall kompletteras med diverse handlingar som styrker rätten till ledighet. Tyvärr kräver man att vi som kallas till möte på företagets initiativ också skall bifoga handlingar om vad som skall avhandlas vilket vi inte ställer upp på. Den hanteringen får dom klara ut själva. Jag förstår mig inte på denna oändliga byråkrati. Det hade väl varit enklare och ärligt sagt att vi behöver anpassa uttaget av facklig tid och sedan ta fram en ordentlig redovisning som vi kan förhålla oss till.

Fortsättning följer. Trots allt så tror jag på möjligheten att jobba fackligt även efter mötet på torsdag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.